Jouw selectie:

Waarom natuurlijk zwanger worden (of blijven) niet lukt als je luteale fase te kort is.

De periode tussen je eisprong en de eerste dag van je menstruatie heet de ‘luteale fase’. Deze fase hoort – in principe – 14 dagen te zijn. Gedurende deze fase produceert je lichaam progesteron. Progesteron maakt je baarmoederslijmvlies klaar voor een innesteling. Is je luteale fase korter dan 11 dagen, dan is het baarmoederslijm onvoldoende uitgerijpt voor embryo om goed te kunnen innestelen. Wat zijn nu de oorzaken van dit ‘luteale fase defect, en wat kan je eraan doen?

Hoe hormonale anticonceptie je hormonen uitschakelt. En waarom dat erg is.

De pil was een belangrijke stap in onze strijd om geboortebeperking legaal te maken. Dat bejubel ik, natuurlijk. Hormonale anticonceptie kan ook een medicijn zijn voor heftige zaken zoals endometriose en zware menstruaties. Dat bejubel ik ook. Maar wat ik niet bejubel, is de verstoorde boodschap dat hormonale anticonceptie de enige vorm van anticonceptie is en dat het aan de lopende band voorgeschreven wordt aan vrouwen en tienermeisjes met hormonale symptomen. Zogenaamd voor ‘hormoonbalans’.

Onregelmatige cyclus? Moe? Je schildklier zou de boosdoener kunnen zijn.

Als je bij mij op consult zou komen vanwege een onregelmatige cyclus & klachten zoals weinig energie, zou ik serieus stilstaan bij de werking van je schildklier. Ook al heeft je dokter gezegd dat je (TSH) bloedwaardes normaal zijn. Het zou me ook niet uitmaken of je een diagnose hebt zoals PCOS. Ik zou alsnog stilstaan bij je schildklier.

Wat is histamine en hoe krijg je het in balans?

Hoofdpijn. Angst. Slapeloosheid. Brainfog. Netelroos. Een verstopte neus. Zomaar een paar symptomen van mestcel activatie of te hoge histamine levels. Histamine symptomen komen meer voor bij vrouwen en lopen vaak synchroon met de menstruatiecyclus. Ze spelen vaak op rond de eisprong – wanneer oestrogeen het hoogst is – en dan weer vlak voor de menstruatie. Veel symptomen die onder ‘oestrogeendominantie’ gerekend worden, zijn eigenlijk symptomen van histamine of mestcel activatie. In dit blog lees je wat je kan doen.

De juiste manier om progesteron te testen tijdens je cyclus

De eerstvolgende keer dat je van je huisarts een doorverwijzing krijgt om je progesteronwaardes te laten prikken, moet je jezelf eigenlijk afvragen: Wat is de juiste dag om de test te doen in het licht van MIJN cyclus? Normaal wordt progesteron testen op ‘dag 21’ van je cyclus aangeraden. Maar dat geldt niet voor iedereen. Hier lees je wat je moet weten over progesteron testen.

Over ‘oestrogeendominantie’ & hoe je progesteron en oestradiol kan testen

Oestrogeendominantie betekent veel oestrogeen in verhouding tot progesteron. Het is een echte aandoening, maar tegelijkertijd niet zo’n handige term. Er zijn namelijk betere manieren om de balans tussen oestrogeen (oestradiol) en progesteron te bespreken. In dit blog lees je ook wanneer je deze hormonen het beste kan testen en wat de normaalwaarden zijn.

De voor & tegens van het hormoonspiraaltje (Mirena, Kyleena)

Het hormoonspiraaltje (IUD) is anders dan alle andere vormen van anticonceptie. Het onderdrukt namelijk niet de ovulatie, waardoor je een natuurlijke cyclus behoudt. Een ander voordeel van het hormoonspiraaltje is dat het symptomen van endometriose kan verlichten en menstruatiebloedingen minder hevig maakt.

Hoe Fyto-oestrogenen oestrogeen kunnen verlagen en menstruaties lichter maken

Fyto-oestrogenen zijn een speciale groep fytonutriënten die voorkomen in de meeste plantaardige voeding. De twee hoofdcategorieën zijn isoflavonen uit soja, en lignanen in zaden, volkoren granen, peulvruchten, fruit en groenten. Ze worden fyto-oestrogenen genoemd omdat ze een interactie aangaan met de oestrogeenreceptoren, maar ze zijn geen oestrogeen. In feite binden ze zo licht aan oestrogeenreceptoren dat ze op een effectieve manier oestradiol blokkeren.

Is het normale menstruatiepijn of endometriose?

Menstruatiepijn, ook wel dysmenorroe genoemd, zou mild moeten zijn en goed moeten reageren op simpele middeltjes als ibuprofen, zink, of een zuivelvrij dieet. Als je menstruatiepijn niet verdwijnt met deze middelen, zou het endometriose of adenomyose kunnen zijn. Vreselijke menstruatiepijn is nooit normaal

Zware menstruaties: dit kan je zelf doen om ze te verlichten.

Er zijn drie hoofdoorzaken van zware menstruaties: 1. Een hormoon disbalans (laag progesteron), 2. Endometriose en adenomyose en 3. Schildklierziekte. Laten we ze alle drie eens bekijken, inclusief mogelijke behandelvormen. Daarna zal ik mijn favoriete manieren beschrijven om de menstruatie lichter te maken. Natuurlijk progesteron is er daar één van.

Hormoontherapie: progesteron & oestrogeen tijdens de overgang

Bio-identieke of lichaamseigen hormoontherapie is een hormoontherapie die gebruik maakt van oestradiol en progesteron dat qua structuur hetzelfde is als je lichaamseigen hormonen. Het is een moderne vorm van hormoontherapie en totaal anders dan de vroegere hormoontherapieën zoals Premarin en Provera. Maar wanneer begin je ermee? En, welke merken zijn ok?

Waar heb je last van?