Onregelmatige cyclus? Moe? Je schildklier zou de boosdoener kunnen zijn.

door Lara Briden

Als je bij mij op consult zou komen vanwege een onregelmatige cyclus, zou ik serieus stilstaan bij de werking van je schildklier. Ook al heeft je dokter gezegd heeft dat je (TSH) bloedwaarden normaal zijn.

Het zou me ook niet uitmaken of je al een andere diagnose had zoals PCOS (45) of hypothalamische amenorroe. Ik zou alsnog stilstaan bij je schildklier. Waarom? Omdat een te traag werkende schildklier (hypothyroïdie) een veel voorkomende oorzaak is van onregelmatige cycli.

3 manieren waarop een te trage schildklier onregelmatige cycli veroorzaakt:

  1. Het verhoogt prolactine, wat de ovulatie onderdrukt.
  2. Het werkt insulineresistentie (34) in de hand, wat het risico op PCOS vergroot. Lees ook: vier soorten PCOS (13)
  3. En de belangrijkste: het ontneemt je eierstokken de energie die ze nodig hebben om te ovuleren.
TIP:

Cel-energie (ATP) is de energie die je cellen nodig hebben om alles te doen. Het wordt gemaakt in minuscule organismen in de cellen, mitochondria genoemd. Om ATP te maken heb je voldoende schildklierhormoon nodig.

Celenergie, mitochondria en schildklierhormoon zijn voor je eierstokken allemaal even belangrijk. Waarom? Omdat de eierstokken een gezonde follikel(eitje) de 100 dagen tot aan de ovulatie door moeten helpen én daarna nog voldoende energie over moeten hebben om in één dag een corpus luteum van 4 cm doorsnee moeten fabriceren, dat daarna nog progesteron moet aanmaken ook (9). Daarom.

Dat alles kost energie. Heel veel energie. En schildklierhormoon.

Je dokter zou een schildklierprobleem over het hoofd gezien kunnen hebben

Het zou kunnen dat je huisarts je schildklier überhaupt niet getest heeft. Of misschien wel, maar dan alleen door middel van een TSH (schildklier-stimulerend-hormoon) bloedtest, wat niet zo’n geweldige test is.

Volgens de huidige richtlijnen kan je huisarts pas een onderactieve schildklier diagnosticeren als je TSH hoger is dan 4.5 of 5 mIU/L. Maar de American Association of Clinical Endocrinologists zei in 2002 dat dokters het diagnosticeren van een te traag werkende schildklier zouden moeten overwegen als TSH slechts 3 mIU/L is. Meerdere onderzoeken concluderen dat de TSH waardes onder de 2.5 houden, geassocieerd wordt met betere resultaten qua fertiliteit en zwangerschap en betere resultaten wat de menstruatiecyclus betreft.

Vraag je huisarts om een second opinion over je schildklier. Vraag haar bijvoorbeeld om je schildklier problemen zoals vermoeidheid, een droge huid, depressie, haaruitval (58) en een verhoogd cholesterol in haar diagnose mee te nemen. Indien van toepassing, vraag haar om in overweging te nemen dat een direct familielid (bv je moeder, of zus) schildklierziekte heeft, en jij daardoor meer onderzoek nodig hebt. Vraag haar om je zeker te testen op schildklier antistoffen (ook wel TPO antistoffen genoemd). Die zijn namelijk een duidelijke marker van schildklierziekte (zelfs als je TSH normaal is!).

Natuurlijke behandelingen voor de schildklier

Als je een te traag werkende schildklier hebt, moet dat eerst aangepakt worden zodat je menstruatie terug kan komen. Er wordt dan reguliere T4 medicatie voorgeschreven (thyrax of euthyrox), of een combinatie van T4 & T3 medicatie.

Maar naast schildklierhormonen slikken, kun je zelf je schildklier op nog veel meer – natuurlijke – manieren ondersteunen. Meestal betekent dat dat je de auto-immuniteit aanpakt die onder een te trage schildklier schuilgaat.

  • Schrap tarwe gluten uit je dieet om schildklier auto-immuniteit te verminderen.
  • Suppleer met selenium om auto-immuniteit te verminderen. Een veilige dosis is 100-150mcg per dag.
  • Zorg dat je een gezonde darmflora hebt om auto-immuniteit te verminderen.
  • Suppleer met magnesium (4) om de productie van schildklierhormoon te ondersteunen.
  • Neem het kruidengeneesmiddel ashwagandha om de productie van schildklierhormoon te ondersteunen.

Lees dit blog ook in het Engels op Lara’s site: Irregular Periods? It Could Be Your Thyroid 


– REDACTIE WOOMAN –
.

Goed om te weten:

  • Progesteron crème en supplementen waarvan sprake in dit blog vind je hier.
  • Lara’s boek ‘Grip op je Cyclus’ koop je hier of bij bol.com

 

Waar heb je last van?

Grip op je Cyclus


'"Wat een fijn, super informatief boek! Dit gaat de rest van mijn leven mijn 'Menstruatie Bijbel' zijn!

Iedere vrouw zou het in de kast moeten hebben staan."