Hormoontherapie: progesteron & oestrogeen tijdens de overgang

door Lara Briden

Bio-identieke of lichaamseigen hormoontherapie is een hormoontherapie die gebruik maakt van oestradiol en progesteron dat qua structuur hetzelfde is als je lichaamseigen hormonen. Het is een moderne vorm van hormoontherapie en totaal anders dan de vroegere hormoontherapieën zoals Premarin en Provera. Maar wanneer begin je ermee? En, welke merken zijn ok?

De perimenopauze is de twee tot tien jaar voor je menstruatie uiteindelijk stopt. Symptomen van de perimenopauze zijn onder anderen hevige menstruaties, slapeloosheid, angst en nachtelijk zweten. Die symptomen zijn het resultaat van het verlies van progesteron, niet het verlies van oestrogeen.

Tijdens de perimenopauze worden je progesteronwaarden lager, omdat je meer anovulatoire cycli hebt, wat cycli zijn waarin je niet ovuleert en er dus geen progesteron wordt aangemaakt (16).

Tijdens de perimenopauze verlies je geen oestrogeen. Sterker nog: het kan zelfs tot drie keer zo hoog worden. Die hoge, fluctuerende oestrogeenwaardes kunnen symptomen als angst, migraine en histamine en mestcel activatie (32) – en dus slapeloosheid – in de hand werken.

Omdat oestrogeen al zo hoog is tijdens de perimenopauze, is meer ervan nemen meestal niet handig. Progesteron is in dat geval een betere optie.

Progesteron tijdens de perimenopauze

Gemicroniseerd of bio-identiek progesteron kan stemmings,- en slaapproblemen van de perimenopauze verlichten inclusief angst, slapeloosheid, opvliegers, en minder goed met stress kunnen dealen. Het kalmeert het brein en het zenuwstelsel door de neurosteroïde allopregnanolon (ALLO) om te zetten. Die heeft invloed op de GABA receptoren.

Progesteron heeft een paar streepjes voor op oestrogeen:

  • Het is beter voor je slaap en migraine (2)
  • Het is veiliger voor je borsten
    Het is makkelijker om mee te stoppen, omdat het – in tegenstelling tot oestrogeen – niet verslavend werkt.
TIP:

er zit geen progesteron in welke vorm van hormonale anticonceptie dan ook (17).

Gemicroniseerd progesteron is verkrijgbaar als een samengestelde capsules (Prometrium, Utrogestan) of generieke capsules (Teva). Ze hebben een verdovende werking, dus kunnen het best voor het slapengaan ingenomen worden.

Progesteron kan menstruaties lichter maken en is een goed alternatief voor progestagenen zoals de pil en het hormoonspiraaltje. Voor meer informatie over de voordelen van progesteron, zie de volgende (Engelse) artikelen van Professor Jerilynn Prior:

Let op: progestagenen zijn geen progesteron

Progestagenen die je vindt in de pil en andere hormoon medicatie zijn niet hetzelfde als lichaamseigen of bio-identieke progesteron (17), en hebben bijwerkingen die niet goed voor je zijn. Het punt is echter dat veel dokters, journalisten en zelfs wetenschappers progestagenen verwarren met progesteron.

Oestrogeen tijdens de menopauze

Wanneer de perimenopauze overgaat in de menopauze, kunnen er symptomen van laag oestrogeen optreden. Symptomen zijn onder anderen opvliegers gedurende de dag, vaginale droogheid, gewichtstoename en depressie. Op dit punt kan oestrogeen nuttig zijn, maar alleen in combinatie met progesteron.

Mijn advies is om eerst te beginnen met progesteron, en om, pas als niet alle symptomen verminderen, een lage dosis transdermaal en lichaamseigen oestradiol toe te voegen zoals Vagifem, Estradot en Systen*.

TIP:

zelfs als je geen baarmoeder hebt, kan progesteron nuttig zijn voor je stemming en je borsten.

Transdermaal en bio-identiek oestradiol is veiliger dan oraal oestrogeen maar over de veiligheid van oestrogeen wordt tot op de dag van vandaag gediscussieerd. Het beste is om je symptomen en risico’s met je huisarts te bespreken en samen een plan te maken. Hier een paar dingen om in je achterhoofd te houden:

Vaginaal oestrogeen is veilig.
Transdermaal en lichaamseigen oestradiol (zoals Systen) is veiliger dan oraal oestrogeen.
Oraal gemicroniseerd progesteron is veiliger dan progestagenen, aldus Professor Eden van het Women’s Health & Research Institute of Australia.
Oestrogeen is het veiligst wanneer er direct mee gestart wordt wanneer de menopauze begint (of de menstruaties stoppen) in plaats van later op de rit.

Bio-identiek of lichaamseigen is de veiligste vorm van hormoontherapie

Oestradiol en progesteron dat gelijk is aan de lichaamseigen hormonen is beter en veiliger. Ze worden bio-identiek of lichaamseigen genoemd. Dat wil zeggen dat ze dezelfde moleculaire structuur als menselijke hormonen hebben. Het verschil tussen ‘bio-identiek’ en ‘lichaamseigen’ is dat lichaamseigen de term is die het meest gebruikt wordt en bio-identiek de traditionele naam is die toegepast werd op hormoonformules, samengesteld in een lab – in de tijd dat samenstellen nog de enige manier was om hormonen te produceren die identiek waren aan menselijke hormonen.

Vandaag de dag zijn bio-identieke producten makkelijk verkrijgbaar via de huisarts of apotheek* en overal erkend als stukken veiliger dan niet-bio-identieke hormoontherapie.

In het kort, het beste en veiligste is om te beginnen met alleen progesteron* en als de symptomen niet weggaan, te beginnen met een lage dosis transdermaal oestradiol zoals Vagifem, Systen of Estradot.

Hier vind je een lijst van bio-identieke & niet-bio-identieke progesteron en oestradiol

Lifestyle en supplementen kunnen ook heel nuttig zijn. Lees Noodvoorschrift voor de perimenopauze (43) waar ik uitgebreid in ga op natuurlijke strategieën zoals:

  • Magnesium
  • Histaminerijke voeding vermijden
  • Stoppen met alcohol
  • Regelmatige lichaamsbeweging

Lees ook dit blog op Lara’s site: What Are Bioidentical or Body-Identical Hormones?


– REDACTIE WOOMAN –
.

Goed om te weten:

  • Progesteron crème en supplementen waarvan sprake in dit blog vind je hier.
  • Lara’s boek ‘Grip op je Cyclus’ koop je hier of bij bol.com

 

Waar heb je last van?

Grip op je Cyclus


'"Wat een fijn, super informatief boek! Dit gaat de rest van mijn leven mijn 'Menstruatie Bijbel' zijn!

Iedere vrouw zou het in de kast moeten hebben staan."