Menstruele migraine: zo kom je er vanaf.

door Lara Briden

Menstruele of hormonale migraine wordt veroorzaakt door oestrogeen niveau’s die opeens kelderen. Wat een rol kan spelen hierin is de activatie van specifieke immuuncellen (mestcellen) en teveel histamine in je systeem.

Magnesium en natuurlijk progesteron zijn twee geweldige, natuurlijke supplementen die je in kunt zetten om die hormonale koppijn te voorkomen. Verder is het handig om je histamine niveau in toom te houden, en in sommige gevallen is het vermijden van gluten eveneens een goed idee. De pil nemen is GEEN goede oplossing. Sterker nog: die maakt het probleem alleen maar erger!

Hormonale anticonceptie kan migraine veroorzaken of verergeren.

Elke vorm van hormonale anticonceptie kan migraine verergeren, maar oestrogeen pillen spannen de kroon. Ze kunnen zelf het risico op een beroerte vergroten.

TIP:

heb je regelmatig last van hevige, kloppende hoofdpijn terwijl je een hormonaal spiraaltje gebruikt? Neem dan contact op met je huisarts, want je zou dan last van intracraniële hypertensie kunnen hebben.

Hoe glutamaat een rol speelt bij migraine

Nieuw onderzoek suggereert dat migraine getriggerd kan worden door ‘wolkjes’ van de prikkelende neurotransmitter glutamaat, die in golven door het brein bewegen.

Magnesium is de oplossing. Het helpt migraine te voorkomen, waarschijnlijk doordat het neuronen beschermt tegen glutamaat. Magnesium stabiliseert ook de receptoren van Serotonine, het ‘Happy Hormoon’; het vermindert ontstekingen, en voorkomt het vrijkomen van substantie-P, wat een pijn promotende neurotransmitter is die een rol speelt bij migraine. Magnesium combineert goed met taurine, een kalmerend aminozuur dat ook goed kan helpen bij migraine (20).

Hoe oestrogeen migraine beïnvloedt

Oestrogeen beïnvloedt migraine op twee manieren. Allereerst: teveel oestrogeen kan de mestcellen  activeren en te hoge histaminelevels creëren (19), wat migraine erger kan maken. Ten tweede kan migraine getriggerd worden door oestrogeen niveau’s die van (toren)hoog naar beneden zakken. Dat gebeurt aan het einde van je menstruatie.

Hoe progesteron menstruele migraine kan verminderen

Bio-identiek (natuurlijk) progesteron kan migraine voorkomen of verminderen, doordat het de hersenen beschermt tegen de vrije val van oestrogeen. En niet alleen dat, progesteron kalmeert ook je brein en verlaagt je histamine nveau’s. Meestal wordt progesteron voorgeschreven als capsules (bv Utrogestan), die je gedurende twee weken vóór je ongesteld wordt, voor het slapengaan inneemt. Er zijn ook progesteron crèmes op de markt.

TIP:

In geen enkele vorm van hormonale anticonceptie zit progesteron. Anticonceptie middelen zijn progestagenen. En die hebben helaas niet dezelfde voordelen als natuurlijk progesteron (17)

3 supplementen om migraine te voorkomen

  • Magnesium – kalmeert het zenuwstelsel, vermindert ontstekingen en stabiliseert de serotonine-receptoren. Het helpt ook om het vrijkomen van Substantie-P (beter bekend als het Engelse Substance-P) te verminderen. Substantie-P is een pijn bevorderende neurotransmitter die een vinger in de pap heeft bij migraine. Magnesium kun je goed combineren met taurine, een kalmerend aminozuur dat kan helpen in het terugdringen van migraine (20).
  • Vitamine B2 (= Riboflavine) kan ook helpen om migraine te voorkomen. Het normaliseert de serotonine productie en verbetert de werking van het MTHFR enzym, wat in verband gebracht wordt met migraine.
  • Tot slot kan Melatonine, het zogenaamde slaaphormoon, migraine helpen voorkomen. Melatonine is ook als supplement te verkrijgen.

Een glutenvrij dieet om migraine te voorkomen

Tarwe – of gluten in zijn geheel – uit je dieet schrappen kan ontstekingen verminderen. Dat is goed nieuws, want die ontstekingen kunnen migraine triggeren. In een wetenschappelijk onderzoek kwam naar voren dat een glutenvrij dieet 89% van de patiënten van hun migraine verloste. 

Post-menstruele migraine wordt veroorzaakt door ijzertekort

Post-menstruele migraine, of migraine tegen het einde van je menstruatie, valt in een totaal andere categorie dan pre-menstruele migraine. Post-menstruele migraine heeft namelijk niks te maken met hormonen, maar wordt getriggerd door een ijzertekort, opgelopen door het bloedverlies tijdens je menstruatie. De beste behandeling voor dit soort migraine is dan ook een goed opneembare vorm van ijzer suppleren.


Lees dit blog in het Engels op Lara’s site: Natural Treatment of Menstrual or Hormonal Migraines


– REDACTIE WOOMAN –
.

Goed om te weten:

  • Supplementen waarvan sprake in dit blog vind je hier.
  • Lara’s boek ‘Grip op je Cyclus’ koop je hier of bij bol.com

 

Waar heb je last van?

Grip op je Cyclus


'"Wat een fijn, super informatief boek! Dit gaat de rest van mijn leven mijn 'Menstruatie Bijbel' zijn!

Iedere vrouw zou het in de kast moeten hebben staan."