De 5 voordelen van Taurine voor de gezondheid van vrouwen

door Lara Briden

Taurine is één van mijn favoriete supplementen voor vrouwen in de perimenopauze, menopauze, of met slaapproblemen of insulineresistentie. Het werkt ook uitstekend bij het voorkomen van migraine.

Taurine is een zwavelhoudend aminozuur dat een essentiële rol speelt bij het goed functioneren van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Taurine is zo belangrijk en overal aanwezig, dat het verantwoordelijk is voor maximaal 0,1% van het hele lichaamsgewicht.

In principe kan je lichaam kan zelf taurine in elkaar puzzelen uit methionine en cysteïne. Maar de mate van omzetting is in het menselijk lichaam nogal laag. In plaats daarvan moet taurine via vooral via je voeding binnenkomen. De standaard dagelijkse inname van mensen op een omnivoor dieet is maximaal 400 mg. Dit wordt verkregen uit dierlijke voeding zoals schaaldieren, vis, vlees en zuivel. Er is geen taurine aanwezig in plantaardige voeding.

Taurine uit de voeding is superbelangrijk voor vrouwen, want oestrogeen staat de omzetting van taurine uit cysteïne en methionine in de weg.

De voordelen van taurine voor de gezondheid van vrouwen

Kalmeert het brein en vermindert angst

Taurine is een remmende neurotransmitter die qua structuur op glycine en GABA (gamma-aminobuturic acid) lijkt. Glycine en GABA zijn de twee belangrijkste neurtransmitters met een kalmerende werking op het brein.

Doordat Taurine een interactie aangaat met zowel glycine als de GABA receptoren, ondersteunt het de super belangrijke GABA activiteit. Dat verbetert de slaap, voorkomt migraine (2), en kan stemmingssymptomen tijdens de perimenopauze en menopauze verminderen (24).

Helpt om insulineresistentie terug te draaien en obesitas te voorkomen

Taurine stimuleert een gezonde insuline gevoeligheid, doordat het de mitochondria (de energie fabriekjes in je cellen) ondersteunt en een schadelijke overproductie van reactieve zuurstofverbindingen (ROS) te voorkomen. Samen met magnesium kan taurine ook ontstekingen verminderen, de eetlust verminderen en obesitas voorkomen.

TIP:

De positieve uitwerking van taurine op GABA en insuline maakt het uitermate geschikt om in te zetten bij opvliegers tijden de perimenopauze of menopauze. (voor meer informatie over de connectie tussen insulineresistentie en opvlieger, lees dan mijn nieuwe boek, wat eind maart 2021 uitkomt)

Ondersteunt een gezond oestrogeen metabolisme

Taurine ondersteunt een gezonde vorming van galzuren, waardoor het galstenen kan voorkomen en een gezonde detoxificatie van oestrogeen door de lever en darmen kan stimuleren.

Verbetert de behandeling van bloedarmoede door ijzergebrek

Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat taurine hemoglobine kan verhogen, wanneer het ingezet wordt samen met een ijzersupplement. De rode bloedcellen overleven waarschijnlijk beter doordat taurine een antioxidant is en bovendien de celmembranen stabiliseert.

Taurine bouwt botten

Ten slotte kan taurine het ontstaan van osteoporose voorkomen doordat het gezonde spieren ondersteunt. En de biologie van botten en spieren is met elkaar verweven.

Hoe kun je taurine suppleren?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt tussen de 500 en 3000 mg. Het beste neem je taurine samen met magnesium, een ander super belangrijk nutriënt voor stemming, mitochondria en insuline gevoeligheid (4). Ik raad meestal een magnesium glycinaat poeder aan dat naast magnesium ook 3000 mg taurine bevat. Magnesium tauraat (een magnesium zout uit taurine) is ook een optie.


Lees dit blog ook in het Engels op Lara’s site: 5 Benefits of Taurine for Women’s Health


 

– REDACTIE WOOMAN –
.

Goed om te weten:

  • Taurine waarvan sprake in dit blog vind je hier.
  • Lara’s boek ‘Grip op je Cyclus’ koop je hier of bij bol.com

 

Waar heb je last van?

Grip op je Cyclus


'"Wat een fijn, super informatief boek! Dit gaat de rest van mijn leven mijn 'Menstruatie Bijbel' zijn!

Iedere vrouw zou het in de kast moeten hebben staan."