Oestrogeendominantie betekent veel oestrogeen in verhouding tot progesteron. Het is een echte aandoening, maar tegelijkertijd niet zo’n handige term. Er zijn namelijk betere manieren om de balans tussen oestrogeen en progesteron te bespreken.
Het is normaal om gedurende de eerste 2-3 dagen van je cyclus geen progesteron te hebben
Je maakt vrijwel elke dag oestrogeen aan, maar progesteron alleen gedurende de laatste 11 tot 14 dagen na de ovulatie. Als je een lange cyclus hebt, zijn er dus op z’n minst drie weken waarin je wél oestrogeen hebt, maar geen progesteron – en dat is volkomen normaal!
Heb je bijvoorbeeld een cyclus van 35 dagen, dan zul je tot minstens dag 21 geen progesteron tegenkomen. Lees ook de juiste manier om progesteron te testen tijdens je cyclus (31).
‘Geen progesteron’ is iets anders dan ‘weinig progesteron’
Het draait allemaal om de ovulatie. De hoofdreden om progesteron te laten testen, is om te kijken of je wel ovuleert.
Geen progesteron.
De enige progesterontest die behulpzaam is, is de test die binnen tien dagen vóór je menstruatie wordt gedaan. (Wacht tot je ongesteld wordt en tel dan terug om er zeker van te zijn dat de test op het juiste moment uitgevoerd is.) Wanneer hij binnen die tien dagen voor je menstruatie gedaan is, zouden je progesteronwaardes minstens 1.8 ng/mL (5.5 nmol/L) moeten zijn. Is dat niet het geval, dan heb je niet geovuleerd.
Maar het probleem is het uitblijven van de ovulatie – anovulatie genoemd – niet het progesterontekort. En de meest voorkomende oorzaak van anovulatie is PCOS (15).
een betere naam voor progesterontekort bij PCOS is een “anovulatoire cyclus”
Weinig progesteron.
Wanneer je progesterontest binnen de tien dagen vóór je menstruatie uitgevoerd is en het resultaat is slechts ietsje meer dan 1.8 ng/mL (5.5 nmol/L) dan heb je weinig progesteron.
Wees zorgvuldig met het interpreteren van de resultaten van je progesterontest, want lage waardes zouden ook kunnen betekenen dat je net op het laagste punt van de 90 minuten impuls van progesteron zat.
Kenmerken van een van een progesteron tekort (50) zijn oa. pre-menstruele spotting, PMS en hevige bloedingen. Voor behandelopties, lees de weg naar progesteron (9).
Wanneer je stelselmatig te weinig progesteron hebt, onderneem dan actie om de gezondheid van je ovariële follikels te verbeteren en overweeg het nemen van natuurlijk progesteron (ook wel bio-identiek progesteron genoemd).
Er zit geen progesteron in welk vorm van anticonceptie dan ook (17).
Oestrogeen is een heilzaam hormoon
Oestradiol is goed voor je huid, stemming, brein, darmen, mitochondria, immuun functie en de gezondheid van je hart. Oestradiol helpt je ook om op gewicht te blijven, doordat het een positieve invloed heeft op je spieren en de insulinegevoeligheid vergroot. Het verlies van oestradiol is de reden dat vrouwen tijdens de menopauze soms rond hun middel aankomen.
oestrogeen zorgt niet voor meer buikvet. Bij vrouwen is het juist oestradiol dat zorgt voor het verlies van buikvet en testosteron dat er juist voor zorgt dat je er meer van krijgt ().
Wat is een normale hoeveelheid oestrogeen?
Het is normaal om tijdens de eerste paar dagen van je cyclus nauwelijks oestrogeen te hebben. Daarna zou het moeten gaan klimmen en vlak voor de ovulatie een piek bereiken (van op z’n minst 80 pg/mL of 300 pmol/L, maar niet meer dan 270 pg/mL of 1000 pmol/L). Als je hulp nodig hebt met het verlagen van je oestrogeenlevels, lees dan hoe je je oestrogeen kunt verlagen (55).
de meeste symptomen van “oestrogeendominantie” zijn waarschijnlijk toe te schrijven aan een histamine of mestcel reactie. Lees de interessante link tussen oestrogeen, mestcellen en histamine (32).
Een betere manier om de oestrogeen/progesteron balans te bespreken
Een betere manier om te beschrijven wat er gaande is, is de termen anovulatie, progesterontekort en oestrogeen overschot te gebruiken. En in het geval van endometriose, een ontstekingsziekte die beïnvloedt wordt door oestrogeen (12).
Lees dit blog ook in het Engels op Lara’s site: Why I Don’t Use the Term Estrogen Dominance