Mijn patiënten kunnen je vertellen hoe vaak ik magnesium inzet: voor vrijwel elke hormonale disbalans! Ik zet het in bij PCOS, problemen met de schildklier, haaruitval, PMS, migraine en de perimenopauze.
Het is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld om een magnesiumtekort te hebben. De bodem is behoorlijk uitgeput (en waar moet die broccoli dan magnesium vandaan halen?) én je lichaam vreet magnesium wanneer je onder stress staat. Stressvolle tijden? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk extra magnesium nodig.
Magnesium voor hormoonbalans
- Magnesium kalmeert het zenuwstelsel. En het reguleert de HPA-as. Je stresshormoonsysteem (HPA-as) is je centrale zenuwstelsel. Functioneert dat goed, dan kunnen al je andere hormonen ook beter hun werk doen.
- Magnesium verlaagt je bloedsuikerspiegel en normaliseert insuline. Magnesium is zelfs zó effectief in het verhogen van je insuline gevoeligheid, dat ik het wel eens gekscherend de “natuurlijke Metformine” noem. Wanneer je een gezonde insuline gevoeligheid hebt, heb je automatisch minder behoefte aan suiker en een goede kans om van je PCOS af te komen.
- Magnesium ondersteunt de schildklier. Het is cruciaal voor de productie van het schildklierhormoon. Het werkt ook ontstekingsremmend, wat auto-immuun-ontstekingen vermindert. Dat is goed nieuws, want vaak liggen die ontstekingen ten grondslag aan schildklierproblemen. Ook het vermijden van gluten en extra selenium suppleren kan helpen om auto-immuun problemen van de schildklier te verhelpen.
- Magnesium zorgt voor een betere nachtrust. Vooral wanneer het gecombineerd wordt met de aminozuren glycine en taurine (zie hieronder)
- Magnesium ondersteunt gezonde mitochondriën. En dat is super belangrijk voor je hormonale gezondheid, want steroïde hormonen worden in die mitochondriën gemaakt.
- Magnesium normaliseert de werking van progesteron. Met name de werking die progesteron in het centrale zenuwstelsel heeft – waardoor de symptomen van PMDD (24), migraine (2) en klachten tijdens de perimenopauze kan verminderen.
- Magnesium activeert vitamine D. Wanneer je onvoldoende magnesium hebt, kan vitamine D niet goed zijn werk doen. Maar andersom geldt het ook: heb je teveel vitamine D, dan kan dat een magnesium tekort veroorzaken.
- Magnesium gaat veroudering tegen. Het voorkomt namelijk verkorting van je telomeren, vermindert oxidatieve stress en verhoogt de productie van glutathion.
Voor meer informatie over hoe magnesium kan helpen bij menstruatiepijn, PMS, migraine, en de symptomen van de perimenopause, lees dan:
Is er een test om magnesiumtekort vast te stellen?
Helaas. Tot op heden is er geen test ontwikkeld die accuraat genoeg is om een magnesiumtekort vast te stellen. Een reguliere bloedtest slaat de plank mis, want het meeste magnesium wordt opgeslagen in de cellen.
De eenvoudigste manier om erachter te komen of je te weinig magnesium hebt, is simpelweg door magnesium te gaan suppleren – en dan te kijken hoe je je voelt.
De therapeutische dosis is 300 mg magnesium.
In welke vorm kun je magnesium het beste nemen?
Wil je een magnesium supplement gaan gebruiken, dan is het verstandig te kijken naar de vorm waarin je het koopt. De beste vorm van magnesium is Magnesium glycinate of bisglycinate (het mineraal gebonden aan het animozuur glycine).
Magnesium glycinate is het eenvoudigst op te nemen en geeft de minste kans op diarree. Bovendien heeft het de extra voordelen van glycine, wat de voorloper is van glutathion en een gezonde insuline gevoeligheid en methylatie ondersteunt. Glycine kalmeert tevens het zenuwstelsel en zorgt voor een betere nachtrust door de NMDA receptoren in de nucleus suprachiasmaticus te moduleren en de basale lichaamstemperatuur te verlagen.
Magnesium kun je goed combineren met taurine, een ander belangrijk bestanddeel voor je stemming, mitochondriën en insuline gevoeligheid (20).
Wat voeding betreft vind je Magnesium vooral in groene bladgroenten, amandelen, pure chocolade en mineraalwater.
Lees dit blog ook in het Engels op Lara’s site: 8 Ways Magnesium Rescues Hormones.