Oestradiol tekort, wat doe je eraan?

door Lara Briden

Symptomen van te weinig oestrogeen zijn o.a. vermoeidheid, gewichtstoename, haarverlies, depressie, slapeloosheid, een droge huid, terugkerende blaasinfecties en vaginale droogheid. Van al die symptomen is vaginale droogheid wel het bekendste teken dat je een oestrogeentekort hebt.

Pak de onderliggende oorzaak aan

Hoe je een oestrogeentekort gaat behandelen, ligt aan jouw unieke situatie. Er zijn drie mogelijkheden en alle drie vereisen ze een andere aanpak.

  • Oestrogeentekort omdat je niet ovuleert, maar je bent niet in de menopauze.
  • Oestrogeentekort ondanks dat je ovuleert.
  • Oestrogeentekort omdat je in de menopauze zit en dus niet meer ovuleert

1. Oestrogeentekort omdat je niet ovuleert, maar je bent niet in de menopauze

Om oestradiol aan te maken, moet je ovuleren. Oestradiol is het sterkste en beste soort oestrogeen. Heb je weinig oestradiol, dan is de volgende vraag: “Kun je nog ovuleren?”

Je kunt ovuleren wanneer je FSH bloedtest minder is dan 40 IU/L. En dat geldt ook wanneer je een gedeeltelijke hysterectomie hebt gehad waarbij de baarmoeder verwijderd is. Als je eierstokken hebt, kun je ovuleren.

Behandeling: Zoek uit waarom je niet ovuleert. Ben je aan de pil? Heb je een vorm van PCOS (13)? Eet je wel genoeg (18)? Voor een uitgebreide uitleg over wat je ovulatie in de weg kan staan lees je Hoofdstuk 7 van mijn boek Grip op je Cyclus.

Wanneer je je obstakel gevonden hebt, is de enige stap die je hoeft te nemen, dat obstakel verwijderen en je oestradiol zal gelijk stijgen. Dat is alles wat je hoeft te doen.

Heb je PCOS of hypothalamische amenorroe, dan zal het eten van fyto-oestrogenen zoals soja of lijnzaad je oestrogeen-levels niet omhoog brengen, want fyto-oestrogenen zijn geen oestrogeen(28).

TIP:

Anticonceptie is niet de oplossing. De pil zorgt ervoor dat je niet ovuleert en maakt korte metten met je oestradiol (35). Het vervangt je eigen oestradiol door synthetisch oestrogeen, genaamd ethinylestradiol. Het lijkt op oestrogeen, maar is niet hetzelfde. Dat is dan ook de reden dat de pil voor vaginale droogheid kan zorgen.

2. Oestrogeentekort ondanks dat je ovuleert

Als je ovuleert heb je per definitie genoeg oestrogeen. Waarom? Simpel. Als je niet genoeg oestrogeen zou hebben, zou je niet ovuleren. En dat doe je dus wel.

TIP:

het is normaal om hele lage (menopauze-achtige) oestrogeen-levels te hebben op dag 2 of 3 van je cyclus.

Als je hele lichte menstruaties hebt (maar je ovuleert wel) dan zou je wat minder oestrogeen kunnen hebben dan normaal. Ik noem dat een relatief oestrogeen tekort.

Behandeling: relatief oestrogeen tekort kan op elke leeftijd voorkomen en is vaak het resultaat van roken, te weinig eten, stress, een gevoeligheid voor gluten, een veganistisch dieet (10), of te veel fyto-oestrogenen (28). De beste behandeling is om die onderliggende oorzaak aan te pakken.

3. Oestrogeentekort omdat je in de menopauze zit en dus niet meer ovuleert

Wanneer je in de menopauze zit, maken je eierstokken veel minder oestradiol aan dan ze voorheen deden. De aanpassing van je lichaam aan die lagere oestrogeen-waardes kan klachten veroorzaken als opvliegers, depressie en slapeloosheid. Als je hevige klachten hebt, zou je hormoontherapie kunnen overwegen in de vorm van bio-identieke oestradiol pleister zoals die van Systen samen met progesteron capsules als Utrogestan (25). Ik werk ook aan een nieuw boek over de perimenopauze en menopauze waar ik in ga op de voordelen van bio-identieke oestrogeen therapie.


Lees dit blog ook in het Engels op Lara’s site: How to Increase Estrogen


 

– REDACTIE WOOMAN –
.

Goed om te weten:

  • Lara’s boek ‘Grip op je Cyclus’ koop je hier of bij bol.com

 

Waar heb je last van?

Grip op je Cyclus


'"Wat een fijn, super informatief boek! Dit gaat de rest van mijn leven mijn 'Menstruatie Bijbel' zijn!

Iedere vrouw zou het in de kast moeten hebben staan."