Eet je wel genoeg om ongesteld te worden?

door Lara Briden

Geen menstruatie meer? Misschien is meer eten – veel meer eten – het enige dat je hoeft te doen om weer ongesteld te worden. Niet meer menstrueren doordat je te weinig voedingstoffen binnenkrijgt wordt hypothalamische amenorroe genoemd. Het komt veel voor, met name bij vrouwen onder de dertig.

Hypothalamische amenorroe wordt soms onjuist gediagnosticeerd als het PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS) omdat er zowel bij hypothalamische amenorroe als bij PCOS polycytueuze eierstokken gezien kunnen worden op een echo (37).

3 kenmerken van hypothalamische amenorroe

Als je menstruatie uitblijft vanwege een tekort aan voedingsstoffen – aka te weinig eten – zal je één of meerdere van onderstaande kenmerken herkennen:

  • Geen pilbloeding meer
  • Lage nuchtere bloedsuiker waardes (minder dan 4 nIU/L of 25 pmol/L)
  • Laag Luteïniserend Hormoon (LH)

Je zou polycysteuze eierstokken kunnen hebben (of niet). Lees ook Is het PCOS of is het hypothalamische amenorroe? (39)

Hoe te weinig eten je menstruatie kan stoppen

Te weinig calorieën of te weinig van bepaalde macronutriënten (inclusief koolhydraten) kan de communicatie tussen de hypofyse en de eierstokken lam leggen. En dat is geen defect. Integendeel. Het is je brein dat een slimme keuze maakt. Het zorgt ervoor dat je niet zwanger kunt worden als er niet voldoende voeding beschikbaar is om een baby te bouwen. Het wordt ook wel eens een relatief energietekort genoemd, wat de ratio tussen energie inname, lichaamsgewicht en energie uitgave (lichaamsbeweging) is.

Je kunt hypothalamische amenorroe zien als het ‘uit-knopje’ van je ovulatie.

Mannen hebben niet zo’n ‘uit-knopje’, want ondanks dat de hypothalamus testosteron omhoog en omlaag kan brengen, zal het het nooit helemaal uitschakelen. Waarom? Omdat een mannelijke hypothalamus er nooit bij stil hoeft te staan of er wel 75.000 extra calorieën beschikbaar zijn om een baby te maken!

De ovulatie kan weer in gang gezet worden door simpelweg meer te eten. Ongeveer 2500 calorieën, inclusief 200 gram koolhydraten. Met meer calorieën en koolhydraten, zou de menstruatie binnen zes maanden weer op gang moeten komen. Het duurt zo lang vanwege de “100 dagen tot de ovulatie” die ik in mijn boek Grip op je cyclus beschrijf.

TIP:

Hormonale anticonceptie is geen goede behandeling voor hypothalamsiche amenorroe, want (pil-bloedingen zijn geen menstruaties).

Ovariëel “setpoint”

Maar hoe zit het dan met die vriendin die een keto dieet volgde en gewoon ongesteld bleef worden? Sommige vrouwen zijn vatbaarder voor hypothalamische amenorroe dan anderen, wat kan liggen aan hun afkomst (genen). Evolutionair bioloog Grazyna Jasienska legt in haar boek Fragile Wisom uit dat verschillende vrouwen een verschillend “ovariëel setpoint” hebben, waarmee ze het vermogen tot ovuleren in verhouding tot de beschikbare energie uit voeding bedoelt.

Energie is het sleutelwoord als je de ovariële functie wilt begrijpen.
~
Dr Grazyna Jasienska

Lees ook Ben je je menstruatie verloren aan een koolhydraatarm of keto dieet? (14)

Heb je een eetstoornis?

Als je bang wordt van het idee om meer te eten, vraag jezelf dan alsjeblieft af of je misschien een eetstoornis hebt. Benader die vraag met zelfliefde en vergeving. En weet dat je niet alleen bent. Eetstoornissen komen heel veel voor en er is geen reden om je ervoor te schamen.

Vraag om hulp.


Lees dit blog ook in het Engels op Lara’s site: Are You Eating Enough to Get a Period?


– REDACTIE WOOMAN –
.

Goed om te weten:

  • Lara’s boek ‘Grip op je Cyclus’ koop je hier of bij bol.com

 

Waar heb je last van?

Grip op je Cyclus


'"Wat een fijn, super informatief boek! Dit gaat de rest van mijn leven mijn 'Menstruatie Bijbel' zijn!

Iedere vrouw zou het in de kast moeten hebben staan."