De overgang: hoe overleef je de Grote Progesteron Crash?!

door Lara Briden

Ben je in de 40, kom je er opeens achter dat je niet zo goed meer met stress kunt dealen als vroeger. Dat verbeeld je je niet! Wanneer je in de perimenopauze zit, verlies je namelijk progesteron. En dat kan er voor zorgen dat de HPA (bijnier) as, oftewel je stress-respons-systeem, uit het lood geslagen wordt.

Dit opnieuw afstellen van je zenuwstelsel is waarom de perimenopauze vaak geassocieerd wordt met meer angst, meer depressie en meer slapeloosheid. 

TIP:

disregulatie van de HPA as is de medische term voor “bijnier uitputting”.

Progesteron stabiliseert de HPA as of het stress-respons-systeem

Progesteron is niet alleen een voortplantingshormoon. Het is ook een hersenen- en zenuwstelsel hormoon.

Progesteron doet twee belangrijke dingen in het brein:

  • Het promoot neurogenese (het ontstaan van nieuwe neuronen) in de hippocampus, een deel van het brein dat de grootste regelneef is van je stress-respons-systeem (de HPA-as).
  • Het wordt omgezet naar een belangrijke neurosteroïde genaamd allopregnenalone (ALLO), wat de GABA receptoren kalmeert.

Het resultaat is dat progesteron neurogenese en GABA stimuleert en ervoor zorgt dat je beter met stress om kunt gaan.

Progesteron verliezen

Wanneer je de menopauze nadert, verlies je progesteron.

Dat verlies zorgt ervoor dat je minder goed met stress om kunt gaan. Maar gelukkig is dat niet voor altijd. Wanneer je HPA as zich aangepast heeft aan deze nieuwe situatie, zou je stress management systeem weer als vanouds moeten functioneren.

Hoe overleef je de perimenopauze?

  • Meer rust en zelfzorg. Je zit in een kwetsbare periode, maar dat blijft niet voor altijd zo. Je hebt toestemming om gas terug te nemen en goed voor jezelf te zorgen tot je de menopauze bereikt.
  • Magnesium is een krachtige stressverlager. Het geeft GABA een boost, blokkeert glutamaat, vermindert adrenaline, reguleert cortisol en zorgt voor een betere nachtrust. Als je maar één supplement zou nemen tijdens de perimenopauze, laat het dan magnesium zijn! Lees ook 8 manieren waarop magnesium je hormonen redt (4). Magnesium glycinaat werkt het beste, omdat het aminozuur glycine van zichzelf al kalmerende eigenschappen heeft.
  • Taurine is een aminozuur en neurotransmitter die het brein kalmeert (20) doordat het GABA een boost geeft en glutamaat en adrenaline blokkeert. Taurine wordt verminderd door oestrogeen. Vrouwen hebben dus meer behoefte aan taurine dan mannen. Ik raad regelmatig een combinatie van magnesium plus taurine aan aan mijn perimenopauze patiënten.
  • Verminder histamine en mestcel activatie door koeienmelk en alcohol te vermijden en tijdens heftige premenstruele dagen misschien anti-histamine medicatie te nemen. PMS tijdens de perimenopauze is als “PMS in het kwadraat”. Lees ook De rol van mestcel activatie en histamine bij PMS en PMDD (19).
  • Ashwagandha (Withania somnifera) is een zogenaamd “adaptogeen” dat ontstekingen in de hippocampus vermindert en de HPA-as stabiliseert. Het vermindert ook angst en verbetert je slaap (vandaar de Latijnse naam somnifera of “slaapbevorderend”).
  • Progesteron. Bio-identieke progesteron capsules werken goed bij veel perimenopauze klachten, waaronder ook slapeloosheid. Bio-identieke progesteron* is compleet anders dan de progestagenen die je in de pil of in reguliere hormoontherapie vindt (17).

Voor meer informatie lees je hoofdstuk 10 van Grip op je Cyclus: “wat er gebeurt als je in de 40 bent”. Daar behandel ik uitvoerig allerhande perimenopauze klachten, waaronder angst, slapeloosheid, opvliegers en hevige menstruaties.


Lees dit blog ook in het Engels op Lara’s site: How to Survive the Great Progesterone Crash of Perimenopause


 

– REDACTIE WOOMAN –
.

Goed om te weten:

  • * In Nederland en België staan bio-identieke progesteron capsules onder het merk Utrogestan en Duphaston bekeend. Ze zijn alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar. Er zijn wel 100% bio-identieke progesteroncreme’s op de markt. Deze crèmes worden op de huid aangebracht. Deze zijn wel lager gedoseerd dan de capsules. Progesteron crème  vind je hier.
  • Lara’s boek ‘Grip op je Cyclus’ koop je hier of bij bol.com

 

Waar heb je last van?

Grip op je Cyclus


'"Wat een fijn, super informatief boek! Dit gaat de rest van mijn leven mijn 'Menstruatie Bijbel' zijn!

Iedere vrouw zou het in de kast moeten hebben staan."