De geslachtshormonen oestrogeen en progesteron zijn superbelangrijk om je goed te voelen. De natuurlijke menstruatiecycli waarin je ovuleert (15) zijn onmisbaar voor je gezondheid. Want door te ovuleren maken vrouwen namelijk hormonen aan.
Verbaast je dat, dat je hiervoor moet ovuleren? Om je goed te voelen? Mannen lopen immers elke dag testosteron aan te maken? Je zou op basis daarvan kunnen denken dat vrouwen waarschijnlijk iets soortgelijks doen, maar nee. Dat doen we dus niet. In plaats daarvan maken wij, wanneer de ovulatie in zicht komt, een dosis oestradiol (=oestrogeen) aan, en een nog grotere dosis progesteron nadat je geovuleerd hebt.
Het is een geavanceerd en elegant systeem, dat soms een baby tot gevolg heeft. Maar ook als de ovulatie geen baby tot gevolg heeft, is het meer dan de moeite waard om te doen, ovuleren! Een regelmatige ovulatie zorgt namelijk voor de aanmaak van alle heilzame hormonen die je lichaam nodig heeft.
Om de woorden van endocrinoloog Professor Jerilynn Prior te gebruiken,
“Ovulatoire cycli zijn zowel indicators als een scheppers van een goede gezondheid.”
De pluspunten van ovuleren
Elke maandelijkse dosis oestrogeen promoot spieropbouw, insulinegevoeligheid en op de lange termijn de gezondheid van je botten, je brein en je hart,- en vaatstelsel.
Elke maandelijkse dosis progesteron vermindert ontstekingen, reguleert je immuunsysteem en ondersteunt je schildklier, je brein, je botten en je borstweefsel.
Geslachtshormonen zijn heilzaam op de korte én lange termijn. Op de korte termijn maken ze vrouwen sterker en op de lange termijn helpen ze metabolische reserves op te bouwen en de gezondheid te ondersteunen.
De Canadese Professor en Endocrinoloog Jerilyn Prior zegt hierover: “vrouwen hebben 35 tot 40 jaar lang baat bij ovulatoire cycli, niet alleen voor hun vruchtbaarheid, maar ook om osteoporose, beroertes, dementie, hartproblemen en borstkanker te voorkomen.” In dat opzicht is elke ovulatie een soort maandelijkse storting op je lange-termijn-gezondheids-bank.
Volgens Professor Prior zijn menstruatiecycli waarin je ovuleert “scheppers van een goede gezondheid”. Ze zijn ook een “indicatie van goede gezondheid” want wanneer we gezond zijn, ovuleren we moeiteloos en regelmatig. Maar wanneer we om de een of andere reden níet gezond zijn, kan het uitblijven van de ovulatie daar een teken van zijn.
Het American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) erkent dat ook. Samen met de American Academy of Pediatrics, werd er in december 2015 een baanbrekend artikel gepubliceerd over hoe je de menstruatiecyclus als vitaal teken kunt interpreteren bij meisjes en jongeren. In het artikel pleitten ze ervoor dat dokters altijd naar de menstruatie van hun patiënten moeten vragen. En bovendien meisjes moeten adviseren om hun maandelijks cyclus bij te houden. Wanneer dokters dat doen, zullen “ze aan hun patiënten laten zien dat de menstruatie een belangrijke reflectie is van de algehele gezondheid”.
Leren hoe je je cyclus kunt observeren, bijhouden en interpreteren wordt “body literacy”, of lichaams wijsheid genoemd, een term die bedacht is door menstruatie activiste Laura Wershler. Ik nodig je ook uit om je ovulatie te zien als de waardevolle, gezondheidsbevorderende gebeurtenis die het is. Sterker nog: wanneer je niet bij je ovulatie stilstaat, sta je niet stil bij je gezondheid (16)
Er zijn drie hoofdredenen waarom vrouwen niet ovuleren. Laten we die eens bekijken.
Dingen die ovuleren kunnen dwarsbomen
De Pil
De pil stopt de ovulatie. Dat is natuurlijk ook de bedoeling, je wilt immers een zwangerschap voorkomen. Het zet de eierstokken op pauze en vervangt natuurlijk oestrogeen en progesteron door anticonceptiemiddelen als ethinylestradiol and levonorgestrel. Die kunnen alleen wel bijwerkingen hebben. Haarverlies (https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/hair-loss-oral-contraceptives#1) is er daar een van.
Er zit geen progesteron in welk anticonceptiemiddel dan ook.
Het enorme verschil tussen natuurlijke en synthetische hormonen (17), kan alle systemen in ons lichaam in de war sturen. Als je vrouwen met een natuurlijke cyclus vergelijkt met vrouwen die aan de pil zijn, hebben de laatsten een veranderde hersenstructuur en lopen ze een groter risico op depressie en het ontstaan van auto-immuun ziektes.
Te weinig eten – of te weinig koolhydraten eten
Te weinig eten kan leiden tot het verlies van je ovulatie. Dat wordt hypothalamische amenorroe genoemd. Het is geen ziekte, maar eerder een slim besluit van je brein om de ovulatie te stoppen. Want schijnbaar is er schaarste. En niet genoeg voeding om veilig een baby te gaan zitten maken. Dus zorgt je lichaam ervoor dat dat ook niet gebeurt. Dag ovulatie.
Lees ook Eet je wel genoeg om ongesteld te worden? (18)
Polycystic Ovary Syndrome (PCOS)
Ook PCOS kan zorgen voor cycli waarin je niet ovuleert. De hoofdreden voor niet ovuleren bij PCOS, is insuline resistentie of te hoge insuline waardes. Gelukkig kan het juiste dieet, voldoende lichaamsbeweging en natuurlijke supplementen zoals inositol wonderen doen.
Voordat je aan een of ander laag calorisch of koolhydraat arm PCOS dieet begint, moet je je dit afvragen: is je diagnose gesteld puur op basis van een echo of een AMH bloedtest? In dat geval is het helemaal niet zo zeker dat je PCOS hebt. Die tests zijn namelijk niet betrouwbaar genoeg om een diagnose te stellen. Zo kan het zijn dat je verteld is dat je PCOS hebt, terwijl je in feite hypothalamische amenorroe hebt. Lees ook PCOS kan niet gediagnostiseerd worden door een echo (37).
Kortom: ovuleren is super belangrijk, zowel als indicator van een goede gezondheid, als ook de schepper ervan.
Gloria Steinem zei dat “als mannen konden menstrueren, “het een benijdenswaardige en mannelijke gebeurtenis zou zijn: mannen zouden absoluut opscheppen over hoe lang en hoe veel.”
Ik zou het nog een stap verder willen nemen en zeggen dat als mannen zouden moeten ovuleren om testosteron aan te maken, ze het er non stop over zouden hebben.
Lees het originele artikel van Lara Briden, The secret powers of ovulation.