Hoe hormonale anticonceptie je hormonen uitschakelt. En waarom dat erg is.

door Lara Briden

De pil was een belangrijke stap in onze strijd om geboortebeperking legaal te maken. Dat bejubel ik, natuurlijk. Hormonale anticonceptie kan ook een medicijn zijn voor heftige zaken zoals endometriose en zware menstruaties. Dat bejubel ik ook.

Maar wat ik niet bejubel, is de verstoorde boodschap dat hormonale anticonceptie de enige vorm van anticonceptie is. En ik bejubel ook het feit niet dat het aan de lopende band voorgeschreven wordt aan vrouwen en tienermeisjes met hormonale symptomen. Zogenaamd voor ‘hormoonbalans’.

Hormonale anticonceptie kan de hormonen niet balanceren

Hormonale anticonceptie voorschrijven voor ‘hormoonbalans’ is waanzin. Anticonceptiemedicatie brengt de hormonen niet in balans. Nee, het legt ze lam.

Het maakt korte metten met de ovulatie, waardoor ook oestrogeen en progesteron uitgeschakeld worden. Het wekt een soort “chemische menopauze” op en gebruikt anticonceptiemedicatie als een soort “hormoontherapie”.

Wat oké zou kunnen zijn, als die anticonceptiemedicatie even heilzaam was als onze eigen hormonen. Maar dat is het niet. Sterker nog, het zijn niet eens hormonen.

Anticonceptiemedicatie bestaat niet uit hormonen

Echte hormonen zijn oestradiol en progesteron. Anticonceptiemedicatie bestaat uit moleculen zoals ethinylestradiol, levonorgestrel en drospirenon.

Anticonceptiemedicatie heeft niet dezelfde moleculaire structuur als echte hormonen en heeft ook niet dezelfde voordelen. Hier een paar voorbeelden:

Oestradiol verbetert de insuline gevoeligheid. Zijn chemische equivalent ethinylestradiol kan insulineresistentie veroorzaken. Dat insuline probleem met ethinylestradiol, maakt de pil totaal ongeschikt voor mensen met PCOS, omdat PCOS getriggerd kan worden door insulineresistentie.
Progesteron stimuleert de haargroei. Zijn chemische equivalent, levonorgestrel, veroorzaakt juist haaruitval. Levonorgestrel en andere progestagenen kunnen ook depressie, hoofdpijn, acne en andere bijwerkingen veroorzaken. Lees ook: Het essentiële verschil tussen progesteron en progestagenen.

Natuurlijk kan anticonceptiemedicatie ook voordelen hebben. Zoals ik al zei in de openingsparagraaf, kan anticonceptiemedicatie pijn onderdrukken en hevige bloedingen verlichten (maar soms ook helemaal niet). Het kan soms acne verminderen (maar helaas komt dat ook direct weer terug na het stoppen van de medicatie) Lees ook Zo voorkom en behandel je post-pil acne.

Hormonale anticonceptie kan nooit je ‘cyclus reguleren’ omdat pilbloedingen geen echte menstruaties zijn. Bekijk het filmpje ‘waarom anticonceptie nooit je hormonen kan fixen’.

Anticonceptiemedicatie kan een zwangerschap voorkomen, maar het is niet de enige manier om dat te doen.

Anticonceptiemedicatie is niet de enige vorm van anticonceptie

Het is niet ongewoon dat ik een gesprek met een patiënt voer dat ongeveer zo verloopt:

Ik: “Welke vorm van anticonceptie gebruik je?”

Mijn patiënt: “Ik doe niet aan anticonceptie. Ik gebruik condooms.“

De boodschap lijkt te zijn: hormonale anticonceptie of anders niks.

Er zijn echter tal van andere methodes, inclusief condooms en het koperspiraaltje. Meer weten over natuurlijke middelen? Wij hebben de 5 vormen voor je op een rijtje gezet.

Zouden mannen aan de pil gaan?

Stel je eens een wereld voor waarin we routinematig de hormonen van mannen en tienerjongens plat zouden leggen.

“We schakelen je testosteron uit,” zouden we ze vertellen, “…en vervangen dat door chemisch nep testosteron. Het veroorzaakt gewichtstoename, depressie en het verlies van je libido – maar maak je geen zorgen! Alle jongens nemen het.”

Dit is de wereld waarin tienermeisjes en vrouwen leven. Lijkt dat niet Middeleeuws? Hoog tijd om hier serieus bij stil te staan.

Heb je hulp nodig om met hormonale anticonceptiemedicatie te stoppen? Je leest er alles over in mijn blog of boek Grip op je Cyclus.

 


Lees dit blog ook in het Engels op Lara’s site: How Birth Control Switches Off Hormones and Why That Matters


– REDACTIE WOOMAN –
.

Goed om te weten:

  • Lara’s boek ‘Grip op je Cyclus’ koop je hier of bij bol.com

 

Waar heb je last van?

Grip op je Cyclus


'"Wat een fijn, super informatief boek! Dit gaat de rest van mijn leven mijn 'Menstruatie Bijbel' zijn!

Iedere vrouw zou het in de kast moeten hebben staan."