Wat zuivel met je cyclus doet

door Lara Briden

Meer dan twintig jaar geleden kwam ik ergens achter: wanneer ik stopte met zuivel eten, stopten ook gelijk mijn menstruatieproblemen. Sindsdien heb ik met duizenden patiënten gewerkt die hetzelfde resultaat bereikten. Voor de meeste vrouwen (maar niet voor allemaal) geldt dat zuivel vermijden een enorme verbetering oplevert op het gebied van menstruatiepijn, hevige menstruaties, endometriose, acne en PMS.

Het ontstekingsbevorderende effect van A1-caseïne

Hoe kan zuivel nou pijn en zware bloedingen veroorzaken? Dat heeft allemaal te maken met A1-caseïne, wat een van de proteïnen is in gewone koeienmelk. Bij sommige mensen (niet bij iedereen) wordt A1-caseïne in de darmen omgezet tot de ontstekingsbevorderende en opiaat-achtige peptide Casomorfine of BCM7. Casomorfine kan op zijn beurt weer ontstekingsbevorderende cytokinen histamine en mestcellen activeren – wat allemaal kan resulteren in menstruatiepijn en hevige bloedingen. Zuivel, mestcellen en histamine kunnen ook een rol spelen bij PMS en PMDD (19).

TIP:

Voel je je beter wanneer je veganistisch eet? Dat zou kunnen liggen aan het feit dat je geen zuivel meer eet. Het zou ook kunnen dat je je goed blijft voelen als je zuivel vermijdt, maar wel andere dierlijke producten aan je dieet toevoegt (10).

Mensen die caseïne-A1 niet omzetten in BCM7, kunnen wel gewone koemelkproducten gebruiken zonder er last van te krijgen. En de meeste mensen verdragen wél A2 zuivelproducten, wat zuivelproducten zijn die geen caseïne-A1 bevatten. Melkproducten gemaakt van de melk van Jersey koeien bijvoorbeeld, of de melk van geiten of schapen. Een lekker geitenkaasje kan dan dus prima!

TIP:

had je als kind vaak ontstoken keelamandelen, of luchtweginfecties, dan is dat een teken dat je gevoelig bent voor zuivel. Je bent waarschijnlijk over die klachten uit je kindertijd heen gegroeid, maar het probleem komt nu naar voren als chronische ontstekingen die je menstruatie beïnvloeden.

Heb je zuivel nodig om voldoende calcium binnen te krijgen?

Kort door de bocht: nee. Er zit meer dan voldoende calcium in groene bladgroenten, noten, zaden en A2 vormen van zuivel. Uit onderzoek blijkt dat melkdrinkers geen sterkere botten hebben dan mensen die zuivel laten staan. Harvard-wetenschapper Walter Willett zegt hierover: “het is voor mensen geen nutritionele vereiste om dierlijke melk te drinken.

Het laatste woord over zuivelproducten & menstruaties

Gebaseerd op mijn praktijkervaring met duizenden patiënten, kan ik zeggen dat zuivelproducten vermijden hevige menstruaties (26), menstruatiepijn (27), en premenstruele stemmingssymptomen (19) kan verlichten. Het is absoluut het proberen waard!

 


Lees dit blog ook in het Engels op Lara’s site: What Dairy Does to Periods.


– REDACTIE WOOMAN –
.

Goed om te weten:

  • Lara’s boek ‘Grip op je Cyclus’ koop je hier of bij bol.com

 

Waar heb je last van?

Grip op je Cyclus


'"Wat een fijn, super informatief boek! Dit gaat de rest van mijn leven mijn 'Menstruatie Bijbel' zijn!

Iedere vrouw zou het in de kast moeten hebben staan."