Eerste hulp bij hormonale slaapproblemen

door Lara Briden

Premenstruele slaapproblemen kunnen veroorzaakt worden door verschillende dingen: het rap dalen van je progesteronspiegel, een gevoeligheid voor progesteron, of een histamine of mestcel reactie. Slaapproblemen komen ook vaak voor tijdens de perimenopauze en de menopauze.

Hormonale slaapproblemen

PMS en PMDD

Premenstruele slaapproblemen worden veroorzaakt door één of meerdere van de volgende dingen:

  • Het rap dalen van je progesteronspiegel aan het einde van je cyclus
  • Een overgevoeligheid voor de ups en downs van progesteron (24)
  • Of een premenstruele histamine of mestcel reactie (19)

De oplossing is het ondersteunen van GABA met magnesium, vitamine B6 en glycine, plus stappen ondernemen om je histaminelevels te verlagen. Lees ook De rol van histamine en mestcellen bij PMS en PMDD (19).

Hoe beïnvloedt progesteron je slaap? Progesteron is goed voor je nachtrust omdat het omgezet wordt naar een slaapverwekkende neurosteroïde die allopregnanolone of ALLO genoemd wordt en de GABA receptoren in het brein kalmeert. Wanneer je progesteronlevels hoog zijn – bijvoorbeeld net na de ovulatie – dan slaap je dieper, met hersengolven die het begin van een diepe slaap aangeven. Wanneer progesteron laag, of niet bestaand is – bijvoorbeeld wanneer je aan de pil bent – is je nachtrust minder diep en minder herstellend.

Perimenopauze

Slaapproblemen die ontstaan tijdens de perimenopauze worden veroorzaakt door het verlies van progesteron. Dat zorgt voor een verandering in de hersenen en het stress-reactie systeem. De perimenopauze staat ook bekend als een periode met hoge histamine levels of mestcel activatie, wat je slaapproblemen alleen maar erger kan maken.

De oplossing is het vermijden van alcohol om je histaminelevels te verlagen en magnesium en progesteron te suppleren om je zenuwstelsel te stabiliseren. Lees ook Dit natuurlijke protocol redt je tijdens de perimenopauze en menopauze (43).

Menopauze

Slaapproblemen tijden de menopauze worden veroorzaakt door een tekort aan zowel progesteron als oestrogeen. Oestrogeentekort kan het zogenaamde sleep maintenance insomnia veroorzaken, wat betekent dat je tegen een uur of 2 – 3 in de ochtend wakker wordt en moeilijk weer in slaap kunt komen. Het is één van de meest frustrerende symptomen van de menopauze.

Oplossingen

De oplossing is je alcoholconsumptie verminderen of volledig stoppen en magnesium en progesteron capsules suppleren. Het kan zijn dat je daar ook nog een transdermale oestrogeen pleister (bijvoorbeeld van het merk Systen) bij moet gebruiken om goede resultaten te behalen.

Ik wil je wel even een hart onder de riem steken: meestal komen slaapproblemen voor tijdens de eerste twaalf maanden van de menopauze, waarna je slaap weer teruggaat naar normaal.

TIP:

bij hormonale slaapproblemen heb je meestal ook gewoon baat bij de normale, slaapbevorderende adviezen zoals voldoende lichaamsbeweging, voldoende daglicht en slapen in een volledig donkere kamer.


Lees dit blog ook in het Engels op Lara’s site: Help for Hormonal Sleep Problems


 

– REDACTIE WOOMAN –
.

Goed om te weten:

  • Progesteron crème en supplementen waarvan sprake in dit blog vind je hier.
  • Lara’s boek ‘Grip op je Cyclus’ koop je hier of bij bol.com

 

Waar heb je last van?

Grip op je Cyclus


'"Wat een fijn, super informatief boek! Dit gaat de rest van mijn leven mijn 'Menstruatie Bijbel' zijn!

Iedere vrouw zou het in de kast moeten hebben staan."