Waarom ik jodium voorschrijf bij pijnlijke borsten, eierstokcystes en PMS

door Lara Briden

Jodium is een geweldig middel voor borstpijn, premenstruele stemmingssymptomen en voor het voorkomen van eierstokcystes. Het promoot een gezond oestrogeen metabolisme, down-reguleert de oestrogeen receptoren en stabiliseert weefsels die gevoelig zijn voor oestrogeen: de borsten, de baarmoeder, de eierstokken en het brein.

Dat anti-oestrogeen effect wat jodium heeft, maakt dat het een van de beste behandelingen is bij een oestrogeen overschot of “oestrogeendominantie”, hoewel ik die term niet gebruik (30).

Jodium voor de gezondheid van vrouwen

Jodium kan goed ingezet worden bij de volgende vrouwenklachten:

 • Fibrocystische borsten, borstcystes, en pijn 
 • Ovulatiepijn
 • Het voorkomen van eierstokcystes
 • Een onregelmatige cyclus, inclusief sommige soorten PCOS (13)
 • Het voorkomen van fibromen
 • Zware menstruaties
 • Endometriose
 • Premenstruele stemmingssymptomen inclusies PMS en PMDD.
TIP:

andere behandelingen voor premenstruele stemmingssymptomen zijn onder anderen (een zuivelvrij, histamine verlagend dieet (19)), magnesium en vitamine B6.

Een mogelijke dosis bij borstpijn ligt tussen de 300 en 3000 mcg (0,3 en 3 mg). Het liefst neem je het als moleculair jodium (I2) wat beter is voor de borsten en veiliger voor de schildklier.

Pas op bij schildklierziekte

Teveel jodium, en dan met name kaliumjodide, kan de schildklier schaden of een autoimmuunziekte van de schildklier triggeren. Daarom is het super belangrijk om te laten testen of je antistoffen tegen je schildklier aanmaakt, vóór je jodium gaat nemen. En dan met name als het om een hoge dosering gaat. Schildklier antistoffen zijn kenmerkend voor een auto immuunziekte van de schildklier, oftewel Hashimoto. Ze worden ook TPO antistoffen genoemd.

Als je Hashimoto hebt of positief test op schildklier antistoffen, neem dan niet meer dan 300 mcg, of 0.3 mg jodium.

TIP:

neem je selenium tegelijk met jodium, dan kan dat helpen om de schildklier te beschermen.

Hoe weet je dat je een jodium tekort hebt? *

Gevoelige borsten is het meest betrouwbare symptoom van een jodiumtekort.

Daarnaast is het slim om jodium te suppleren wanneer je vegetarisch of veganistisch eet, want een plantaardig dieet bevat weinig jodium (10).

Een urinetest is niet accuraat maar kan wel iets betrouwbaarder gemaakt worden door de test ‘s ochtends uit te voeren en jodiumhoudende supplementen, voeding en schildkliermedicatie gedurende 24 uur vóór je de test doet te laten staan.

Jodium in de voeding

 • Zeevruchten (10-190 mcg per 100 gram).
 • Eierdooiers (24 mcg per dooier).
 • Boter van gras gevoerde koeien, maar alleen als dat gras op jodiumrijke bodem is gegroeid.
 • Gejodeerd zout (400 mcg per theelepel).
 • Zeewier of kelp (2-800 mcg per 100 gram) Helaas bevat kelp ook bromine, wat de opname van jodium tegengaat.
 • Plantaardige voeding zoals paddenstoelen en groene bladgroenten, maar alleen als ze gegroeid zijn op een jodiumrijke bodem.

Lees dit blog ook in het Engels op Lara’s site: Why I Prescribe Iodine for Breast Pain, Ovarian Cysts, and PMS (larabriden.com)


– REDACTIE WOOMAN –
.

Goed om te weten:

 • * Je kan ook deze jodiumtest doen: Ook een goede aanwijzing kan de volgende simpele test zijn. Smeer een plek op je huid ter grootte van een golfbal in met 2% jodium-oplossing (de test werkt het best bij personen met een licht gekleurde huid, aangezien het contrast bij mensen met een donkere huid niet zo groot is). De binnenkant van de bovenarm, in de elleboog of op de pols werkt het beste. Zorg dat kleren en andere materialen niet in contact komen met de oplossing, omdat het agressieve vlekken achterlaat op alles waar het mee in aanraking komt. In geval van jodiumtekort verdwijnt de oranjebruine kleur binnen twee uur, soms al binnen twintig minuten. Bij een mogelijk tekort aan jodium, zal de vlek na twee tot vier uur vervagen. Als je waarschijnlijk voldoende jodium binnenkrijgt, dan zal de vlek tot wel 24 uur nadien blijven zitten. Let op; alleen laboratorium onderzoek kan natuurlijk werkelijk de status bepalen, het is een indicatie over een mogelijk tekort. De werkelijke waarde kun je laten bepalen door een jodium-urinetest te doen. Bij de interpretatie van de uitslag zul je logischerwijs een deskundige moeten raadplegen.
  Bron: zeewierwijzer/cellcareinstituut
 • Progesteron crème en supplementen waarvan sprake in dit blog vind je hier.
 • Lara’s boek ‘Grip op je Cyclus’ koop je hier of bij bol.com

 

Waar heb je last van?

Grip op je Cyclus


'"Wat een fijn, super informatief boek! Dit gaat de rest van mijn leven mijn 'Menstruatie Bijbel' zijn!

Iedere vrouw zou het in de kast moeten hebben staan."