Heb je last van een ‘mama brein’?

door Desirée Domacasse

Zoals je misschien weet- of juist niet – , krimpt je brein met ongeveer 5% tijdens je zwangerschap. Hier kun je echt ontzettend veel last van hebben. Alles vergeten, niet op woorden kunnen komen, eenvoudige dingen niet begrijpen, je niet kunnen concentreren, hoofdpijn als er teveel van je brein gevraagd wordt, hyperalertheid en ga zo maar door.

Dat is best dramatisch!

Ons brein en hoe het werkt is fascinerend! En als je daar nooit last van hebt gehad dan denk je het hoort te werken zoals het altijd heeft gewerkt zonder daar verder bij stil te staan. Totdat je er niet meer op kunt vertrouwen.

Hyperalert

Vaak merk ik bij de mama’s met wie ik werk dat de natuurlijke hyperalertheid die je nodig hebt om jouw kleintje te kunnen beschermen na de bevalling, maar blijft aanhouden. En dit is ontzettend vermoeiend. Alsof de AAN-knop van een alarm constant blijft aanstaan.

Het is wat gebeurd bij het ‘herprogrammeren’ van je hersenen rond de bevalling. En dus heel normaal. Maar het is ook nodig dat het weer uitgezet wordt.

Myeline

Om je brein weer naar ‘de normaal stand’ te brengen spelen de juiste hulpstoffen en voedingsstoffen een grote rol. Dat, en een goed werkende myelineschede.

Je myelineschede beschermt je zenuwcellen en helpt de boodschappen van zo’n cel door te zetten. Dus de communicatie in je brein is afhankelijk van de gezondheid van je myelineschede.

Wanneer het volgende op jou van toepassing is:

  • teveel suiker binnenkrijgen
  • slecht slapen
  • tekorten aan voedingsstoffen
  • een hormonale disbalans

Dan heeft je myeline schede het ook zwaar. En dit merk je aan je gebrek aan concentratie, te emotioneel zijn, slecht geheugen, traag reageren en zelfs een slechtere coördinatie dan wat je gewend bent.

Opnieuw in balans: omega-3 (DHA)

Je myeline bestaat voor 70% uit cholesterol en vet. Om myeline aan te maken, heb je dus cholesterol nodig en voldoende vetten. Maar niet zomaar vetten! Het moet specifiek DHA en EPA uit omega 3 zijn. Omega-3 is ook ontzettend belangrijk voor de hersenen- en zenuwontwikkeling van je kindje. Als je tijdens de zwangerschap via je voeding niet genoeg binnenkrijgt wordt jouw voorraad – vooral aanwezig in je hersenen – ‘leeg getrokken’. En worden er andere vetzuren zoals omega-6, die minder goed zijn voor je geheugen, ingebouwd.

Behalve dat omega-3 je hele leven belangrijk is, is omega-3 ook een essentieel postnatale voedingsstof. Naast de ondersteuning die het biedt aan jouw hersenen is het bewezen dat vrouwen met een betere omega 3 status een verlaagde kans hebben op een postpartum depressie.

Voor nu is het belangrijk om het volgende te (proberen:-)) onthouden:

  • Je hebt een omega-3 supplement nodig. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft of last hebt van een mama-brein dan is het nodig om een goede kwaliteit krill, vis of algenolie aan te schaffen. Op de website van de fabrikant kun je de totox-waarde bekijken (de mate van verontreiniging, die moet toch wel onder de 10 zijn. Hoe lager, hoe beter.) Ook wil je een supplement hebben met EPA (350mg) en DHA (250mg). Gebruik een therapeutische dosis van 2gr per dag.
  • Je kan ook aan 2gr per dag komen door vette vis te eten:  200gr makreel of sardientjes te eten, 100gr duurzaam gevangen wilde zalm of 100gr haring. En als je een goede visboer hebt dan kun je ook de kuit eten wat enorm voedzaam is.
  • Ook is het belangrijk om dagelijks lijnzaadolie toe te voegen. Koop koudgeperste lijnzaadolie en bewaar het in de koelkast. Je mag deze olie niet opwarmen, maar door 2-3 eetlepels door je salade, smoothie, pap, avondeten te roeren, ben je heel goed bezig. Lijnzaadolie bevat namelijk heel veel omega 3 in een bepaalde vorm dat de ratio tussen omega 3 en omega 6 herstelt.

– REDACTIE WOOMAN –
.

Goed om te weten:

 

Waar heb je last van?

Grip op je Cyclus


'"Wat een fijn, super informatief boek! Dit gaat de rest van mijn leven mijn 'Menstruatie Bijbel' zijn!

Iedere vrouw zou het in de kast moeten hebben staan."